Connect with us

Lajme

“Po shpërndahet në mbi 15 vende”, kush është medíkamenti nga Moska që thuhet se shéron koronavírusin

Published

on

“Kemi pasur mj.aft sukses: ky medikament tani po shpërndahet në mbi 15 vende,” tha së fundi në televizionin rus Kirill Dmitriev, kryetari i Fondit Rus për Investime Direkte (RDIF). Ai tha se në fakt, ekzistojnë vetëm dy me.dikamente antivi.rale që shpërndahen në një numër të caktuar vendesh: Remdesiviri amerikan dhe Avifaviri rus.

“90 përqind të Remdesivirit i kanë blerë Shtetet e Bashkuara, kështu që ne nuk u habitëm që 15 shtete po blejnë me.dikamentin tonë,” tha Dmitriev. Ndër blerësit janë shtatë vende në Amerikën Latine dhe Afrikën e Jugut.

Autoritetet ruse miratuan në fund të majit një me.dikament të quajtur Favipiravir. Ai u zhvillua nga RDIF së bashku me firmën Khimrar nga qyteti rus i Khimki. Formula bazohet në me.dikamentin japonez k.undër gr.ipit, i.nfluencës Favipiravir me të njëjtin emër, i cili njihet me emrin tregtar Avigan.

Në Rusi, me.dikamenti japonez u “m.odifikua pak”, tha Dmitriev në një takim me Presidentin Vladimir Putin. Dhe në qershor, klinikave ruse iu dha me.dikamenti i prodhuar në Rusi k.undër CO.VID-19 për herë të parë nën emrin tregtar Avifavir. Në medie ai quhet si “m.edikamenti sh.ërues rus për vir.usin e Co.rona-s”.

Recetë nga Japonia

Favipiravir (Avigan) u miratua në Japoni si me..dikament kundër gr.ipit në vitin 2014, por me kufi.zime. Lejohet përdorimi ku.ndër vi..ruseve të reja të gr.ipit (I.nfluenca), por edhe në rastet kur m.edikamentet e tjera nuk bëjnë më d.erman, d.m.th. si mjet i fundit.

Sipas raporteve të mediave perëndimore, procesi i licensimit ishte i vë.shtirë dhe zgjati tre vjet – për shk.ak të shfor.mimeve tr.upore tek të porsal.indurit si efekt a.nësor. Prandaj, gratë shtatz.ëna dhe që ushqejnë me gj.i nuk lejohen të marrin m.edikamentin.

Favipiravir-i bll.okon rritjen e një numri vir.usesh. Ndër të tjera, ai u përdor ku.ndër vir.usit E.bola në Afrikë. Mjekët gjithashtu e quajnë atë versionin japonez të Remdesivir-it, me.dikamentit ku.ndër E.bolas të regjistruar në SHBA, i cili gjithashtu ka rezultate në trajtimin e C.OVID-19.

Facebook

Trending